Ordbog

Ordbogen er en fast rubrik i nyhedsbrevet, som hjælper dig med indforstået brætspiljargon.

Ameritrash

Ameritrash er et unødigt negativt ladet ord for et type af spil som ofte er i kontrast til Euro games. Alternative navne kunne være Amerigames eller tematiske spil.

Begrebet dækker over en type spil som oftest har et stort fokus på tema og dramatisk gameplay, gerne gennem stor interaktivitet mellem spillerne. Som oftest er disse spil også præget af et mellem til højt niveau af tilfældighed. Lige som med eurogames er begrebet flydende og betydningen skifter efter hvilket forum man snakker i. Man nemt diskutere til ud på de sene timer, hvis man prøver at blive enige.

Eksempler på tematiske spil kan være det Lovecraft inspirerede Arkham Horror eller spil med episke dimensioner og spiller interaktivitet som Cosmic Encounters og Twilight Imperium.

Euro Games

Eurogames eller "Brætspil af den tyske slags" er ikke nødvendigvis fra Europa, men deler nogle fælles karakteristika. Der er ofte tale om spil hvor der kæmpes om ressourcer, områder eller point - eller flere af delene. Det er sjældent tale om egentlig kamp i form af krig og der er som regel mange veje til sejren. Temaet er for det meste uden den store betydning, der kan endda være tale om et næsten abstrakt spil. Tilfældighed er nedtonet eller kan mitigeres med spillervalg.

Puerto Rico bliver oftes nævnt som et af de Eurogames der definerede genren. Vi er mange som er vokset op med klassiskere som betegnes som Eurogames, f.eks. Catan og Carcassonne. Måske har du også spillet Caylus (som er netop er blevet moderniseret med titlen Caylus 1303), El Grande (som blev nævnt i et tidligere nyhedsbrev) og Eufrat & Tigris (som jeg nok kun har spillet en enkelt gang, men var meget populær i pauserne dengang jeg studerede).

Den præcise definition kan diskutteres, og bliver det ofte. Mange nye spil låner fra flere genrer og der er derfor forskellige opfattelser af om det så er Euro eller ej. I sidste ende er det et spørgsmål om hvilke elementer, der vægtes højest af den enkelte.

Gateway Games

Introductory games er nok en bedre betegnelse for et begreb som kan lede tankerne hen på et misbrug. Men betegnelsen gateway games er den mest almindelige og dækker over spil som er nemme at gå til hvis man ikke normalt spiller brætspil eller forbinder brætspil med Matador.

Et af de mest populære gateway games er Ticket To Ride, som udkom første gang i 2004. Siden er spillet kommet i et utal af versioner og forskellige lande, senest med Italien og Japan (som indeholder højhastighedstog). I Ticket To Ride gælder det om at forbinde byerne på brættet med togbaner ved at samle kort i de nødvendige farver. Spillet er nemt at lære og hurtigt at spille. Hvis det skal gå ekstra hurtig, så kan Ticket To Ride: New York og Ticket to Ride: London spilles på kun 15 minutter. Der findes endda i en børneudgave, som kan spilles fra 6 år.

Pandemic anbefales til alle der siger de ikke gider tabe og derfor ikke spiller brætspil. Der skal arbejdes sammen om at bekæmpe 4 forskellige vira i byer rundt omkring i verden. Enten vinder I samlet, ellers vinder spillet. Pandemic findes også et forskellige udgaver og udvidelser. Når I så er blevet fortrolige med virusbekæmpelse, kan I med fordel søge mod den Iberiske halvø i Pandemic: Iberia, men jeg vil advare om at denne udgave er temmelig brutal.

To af mine personlige gateway games er Catan og Carcassone, som findes med et ton af udvidelser. Mange som spillede disse spil i 00'erne vil i dag anbefale mere moderne gateway games, men alt andet lige, så kan jeg nemt anbefale dig at kigge nærmere på disse spil hvis du ikke allerede kender dem.

Folk har forskellige præferencer og heldigvis er der mange forskellige måder at blive introduceret til brætspil. Husk at Gateway ikke er lig med Gatekeeping.

Push Your Luck

I et Push Your Luck spil udføres en række handlinger, indtil spilleren selv vælger at stoppe, eller løber tør for held. Hvis spilleren løber tør for held, mistes alt, der blev samlet sammen i løbet af runden. Det gælder derfor om at vælge det helt rigtige tidspunkt at stoppe på, inden alt er tabt. Nogle spil tager man andre spillere med i faldet, det er ikke altid populært.

Eksempler på Push Your Luck spil:
  • Diamant (også udgivet under titlen Incan Gold) sender spillerne på en farefuld færd i en mineskakt i jagten på ædelstene. Du skal dog ud igen inden du støder på slanger, giftskyer eller stenskred, så du mister dine skatte.
  • King of Tokyo er et sjovt monsterspil for hele familien. Du får point så længe du står i centrum af Tokyo, men hvor længe tør du blive, inden de andre dræber dig? Du kan også ta' turen til New York, hvor der plads til to monstre i centrum. Begge spil skaber stor begejstring hos børn i alle aldre. Hvis du allerede har spillet King of Tokyo anbefaler jeg at du tager et kig på udvidelsen Power Up.
  • Reiner Knizia’s Decathlon er et Roll & Write spil med Push Your Luck elementer. Hvis du har 8 almindelig terninger, kan 1-4 personer spille igennem de 10 dicipliner. Reglerne downloades via linket ovenfor. Reiner Knizia er i øvrigt kendt for at have designet over 700 spil.
Disse spil er måske ikke de nyeste, men det gør dem ikke dårlige, specielt ikke hvis de er nye for dig.

Roll & Write

Roll & Write-spil er en genre af Yatzy-agtive spil. Kast terninger og noter resultatet på din spilleblok. Spil som Ganz Schön Clever, som blev nomineret til Spiel des Jahres kenderprisen i 2018 og Guldbrikken i 2019, viser dog at genren har mere at byde på. I dette spil har terningernes farve betydning for hvordan man scorer point og de andre spillere scorer point på de terninger du ikke selv bruger. Det gør spillet mere aktivt, når det ikke er din tur.

Hvis du vil gå på opdagelse i genren bør du også kigge på Doppelt So Clever og Qwinto, samt flere populære spil, som også findes i en Roll & Write udgave, f.eks. Copenhagen, Kingdomino og Imperial Settlers.

Solo variant

Der ligger til højrebenet at Solo er noget med at spille alene, men de fleste tænker nok på kabale. Moderne solo-varianter har dog udviklet sig en del. I nogle spil skal man forsøge at slå en vis score, eller se om man kan slå sin tidligere score. I andre spil, spiller man mod en automa, som er kunstig modstander, en bot.

De bedste automa er dem som ligger tæt på det oprindelige spil og ikke kræver det store arbejde at spille i mod. Det er en svær balance gang at udvikle en kunstig modstander som er udfordrende uden at være for svær. Danskeren Morten Monrad Pedersen har specialiseret sig i genren og står bag automa i b.la. Scythe og Viticulture.

Hvis der ikke findes en officiel solo-variant til et spil, så findes der nok en bruger på boardgamegeek som har udviklet en version du kan bruge. Flere solo-varianter er startet af brugerne, men nu er de blevet så moderne at de ofte tænkes ind i spillets design fra starten.